Çocukluk çağı göz hastalıklarının çoğu tedavi edilebilir hastalıklardır. Çocukluk çağında tedavi edilemeyen görme sorunları, gelecekte göz sağlığını bozabildiğinden; çocuk yaşlarda göz şikâyetlerine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Çocukluk çağında görme duyusunun tam olarak gelişimi genel olarak 7 ile 10 yasları arasındaki dönemde tamamlanır. Doğumdan bu zamana kadar geçen süre içerisinde oluşan görme bozuklukları, özellikle küçük yastaki çocukların şikâyetlerini tam olarak anlatamaması nedeniyle çok uzun süre fark edilemeyebilir.
Küçük yaşta göz muayenesinin önemi nedir?
Görme değerlendirmesi ve takibi, çocukların erken yaşlarında tedavi edilebilecek göz hastalıklarının zamanında tanısı için gereklidir.
Doğumdan sonra 1-2 ay içinde doğumsal katarakt, gözyaşı yollarında tıkanıklıklar, doğumsal glokom gibi tanılar için ilk muayene yapılmalıdır. Çocuğun doğumunu takiben, bebeklik döneminde, anaokulunda ve okul yıllarında görme düzeylerini kontrol etmek ve önemli sorunların erken tanısını tespit etmek için düzenli göz muayenelerinin yapılması gerekmektedir.
Çocuklarda görülen göz rahatsızlıklarını şöyle sıralayabiliriz:
- Bebek ve Çocuklarda Katarak – Doğumsal Katarak
- Ambliyopi – Göz tembelliği
- Gözyaşı Yollarında Tıkanıklık
- Prematüre Retinopatisi
- Şaşılık (Gözde Kayma)
- Göz tansiyonu (Glokom)