Tiroid bezi içerisinde yer alan tiroid nodülünden parça alınması işlemine tiroid biyopsisi denmektedir. Tiroid nodülleri rutin muayene sırasında veya ultrasonografi muayenesinde ortaya çıkar. 1cm’nin altında boyutlu tiroid nodüllerinin muayene ile saptanması zordur ve dıştan çoğu zaman fark edilmezler.
Tiroid biyopsileri günlük pratikte nodüllerin kanser olup olmadığını anlamak için yapılırlar. Ancak tüm tiroid nodüllerinin %10’undan daha azı kanserdir.
Tiroid Biyopsisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Tiroid nodülü saptandığında kanser şüphesi mevcut ise biyopsi yapılmaktadır. Öncesinde tam bir fizik muayene ve diğer tiroid hastalıkları açısından ayrıntılı laboratuar değerlendirilmesi yapılmalıdır.
Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Tiroid biyopsisi diğer adıyla İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi (İİAB) deneyimli girişimsel radyologlar tarafından saniyeler içinde yapılabilen oldukça kolay bir işlemdir. Boyundaki tiroid bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulduktan ağrısız olarak sonra ince bir iğne ile tiroid bezinin istenilen yerine ultrason eşliğinde girilir. Troid bezi içerisindeki nodülün farklı bölgelerinde iğne ile örnek hücreler alınır ve lamlara yayılarak patoloji labaratuvarına gönderilir.
Tiroid Biyopsisi Sonrasında Hasta Neler Yapmalıdır?
Biyopsi işlemi sırasında hissedilen ağrı anlık olup işlem sonrasında geçmektedir. Nadiren hastalarda hafif bir rahatsızlık hissi oluşabilir. İşlem sonrasında biyopsi yapılan bölgeye gazlı bez veya steril bir bez ile 20 dk kadar baskı uygulanır. Bu süre sonunda herhangi bir bandajlama gerekmez. Biyopsi yapılan alana enfeksiyon açısından bir gün dikkat edilmesi uygun olacaktır.
Tiroid Biyopsisi Komplikasyonları Nelerdir?
Biyopsi sonrası enfeksiyon, kist formasyonu, kanama vb. gibi komplikasyonlar görülebilmektedir. Ancak bu komplikasyonların ortaya çıkması doğru teknik ve yaklaşım ile çok az rastlanan bir durumdur.
Sağlıklı Günler Dileriz
Yrd. Doç. Dr. Nertila Cevheroğlu
Radyoloji Uzmanı
Medlife Tıp Merkezi
Randevu İçin
0252 363 77 76
0252 363 00 79