Alerjik rinit, halk dilinde saman nezlesi olarak bilinen ve klasik nezleye benzer şikayetlerin görüldüğü bir rahatsızlıktır. Polenler, akarlar, tozlar, tüyler gibi çeşitli etkenlere karşı vücudun bağışıklık sisteminin gösterdiği yanıt sonucu ortaya çıkan alerjik bir durumdur. 

Mevsimsel ya da tüm yıl boyunca görülebilir. Polenlerin neden olduğu alerjik rinit mevsimsel olarak görülürken; ev tozu akarları, küf, hayvan tüyleri gibi alerjenlerin tetiklediği durumlarda yıl boyu bulgular devam edebilir. 

Bulguları arasında burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sık hapşurma, gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık, geniz akıntısı, öksürük, burun boğaz ve damakta kaşıntı sık görülür. 

Alerjik rinite bağlı orta kulak enfeksiyonu, kulakta sıvı birikimi, geniz eti büyüklüğü, uyku bozuklukları gibi sorunlar gelişebilir ve tekrarlayıcı olabilir. 

En önemli tanı yöntemi hastanın hikayesinin değerlendirilmesidir. Gerekli durumlarda hekiminizin isteyeceği serum total IgE, spesifik IgE, alerjene yönelik prick testleri,  nazal ve periferik eozinofili değerlendirmeleri tanıyı destekleyicidir. 

Tedavide ilk basamak tetikleyici faktörlerden kaçılmasıdır. Devam eden şikayetler halinde mutlaka muayene olmalı ve gerekli durumlarda hekiminizin belirlediği ilaçlar belirlenen süre boyunca kullanılmalıdır.

Alerjen kontrolü ve yeterli ilaç tedavisine rağmen kontrol altına alınamayan vakalarda alerjen spesifik immünoterapi uygulanabilmektedir. 

Etiketler: ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This field is required.

This field is required.